HEM | Vedpanna gjutjärn | Vad är gjutjärn |

Gjutjärn

Om gjutjärn

 

Gjutjärn som ämne

Gjutjärn är en järnform med en kolhalt på ungefär 2,1 - 4%. Man kan få olika sorters gjutjärn vid användning av olika kemiska sammansättningar. De vanligaste typerna av gjutjärn är blandannat vitjärn, gråjärn, segjärn och aducerjärn. Framställningen av alla dessa fyra typer är i stort sett likadan. Ett till tre procent kisel och sedan tre till fyra procent kol. Alla dessa fyra typer används i många områden.

 

Vitjärn bildas om svalningshastigheten är hög och kiselhalten låg. Denna typ av gjutjärn består av perlit och kol, vitjärn är även mycket sprött. Vitjärn brukas oftast användas tillverkning av valsar, rör, pumpar, och slitdelar. Gråjärn bildas om man använder sig utav högre kiselhalter, det är blandannat rätt så segt. Volvo och Scania använder gråjärn till att tillverka motorer. Vill man ha segjärn så ska järnet ympas vid tappning med magnesium i småa mängder. Detta gör så att kolet bildar massa sfärer av grafit istället för fjäll. Grafiten gör järnet väldigt segt, man hör även på namnet att denna typ av järn är segt. Segjärn används blandannat till rör, hjulnav, och gatugods.

 

Genom värmebehandling av vitjärn så kan man framställa aducerjärn. Man ska omvandla järnstrukturen så att perlit, ferrit, och temperkol erhålls istället för cementit och perlit. Grafiten är temperkolet i detta läge. Det som sedan skiljer gråjärn från aducerjärnet är att temperkol är knutar i detta fall. Gjutgods av aducerjärn används blandannat till rördelar, lantbruksmaskiner, och till bilar. Gjutgods är även kallat aducergods, och numera så använder man gjutgods av segjärn istället för aducergods.

 

Gjutjärn används dagligen för att tillverka fordonskomponenter och stekpannor. Man kan med denna järn tillverka kvalitetsstekpannor som håller i flera generationer. Om man vill hålla sin gjutjärnsstekpanna i bra skick så ska man absolut inte maskindiska den och om man vill använda lite handdiskmedel så måste pannan infettas med antingen matolja, smör, eller grädde efter användningen av diskmedlet. Ett gott råd är att hålla sin stekpanna i bra skick eftersom en ny kostar väldigt mycket.

 

Gjutjärn är en väldigt bra värmeledare som fördelar och magasinerar värmen. Det är också väldigt tåligt och håller för det mesta. Att laga mat i en kastrull eller stekpanna gjord i denna typ av järn kan faktiskt ge extra järntillskott. Men då måste maten man tillagar innehålla någon ingrediens som är syrlig.

 

Utan gjutjärns bra egenskaper så skulle vi vara tvungna att använda oss utav annat material för att skapa fina kvalitetsstekpannor, fordonskomponenter, och rör. Vi ska även tacka dem som jobbar med att framställa gjutjärn eftersom dem gör ett fantastiskt bra jobb.